marți, 4 mai 2010

Scopul, mediatizarea si actiunea propriu-zisa a campaniei


In ultimii ani e la moda sa vorbesti despre ecologie, sa scrii si sa citesti despre ce este eco si ce nu. Dupa atata educare si constientizare a sosit, cu siguranta, momentul sa ne punem cunostintele in practica.
E greu? Cu siguranta! Deprinderea de obiceiuri vechi nu a fost niciodata usoara. Nici educatia nu se prinde de oricine. De aceea e nevoie de un efort colectiv, constient, sustinut si motivat.

In data de 21 mai 2010 vom demara cea mai ampla actiune de curatenie si plantare de copaci in Bucuresti. Campania, aflata sub sigla "Un Bucuresti mai curat, o viata mai sanatoasa!" isi propune mobilizarea a peste 1000 de voluntari. Actiunea va incepe la ora 10:00 si se va desfasura simultan in toate cartierele Bucurestiului.
Scopul proiectului va fii constientizarea locuitorilor despre riscurile unui oras murdar asupra sanatatii lor, informarea parintilor despre pericolele generate de existenta gunoaielor si a mizeriei stradale asupa sanatatii copiiilor lor si obtinerea sprijinului si a implicarii autoritatilor.
Vom pune la dispozitia voluntarilor echipamente de protectie, unelte saci menajeri si puieti ce vor fii plantati sub indrumarea specialistilor.
Campania "Bucurestiul vrea sa fie verde!" invita toti reprezentantii mass-media la conferinta de presa din data de 20 mai 2010 si pe toti cei care constientizeaza importanta unui mediu curat sa se alature la actiunea din data de 21 mai 2010. Conferinta de presa va avea loc la ora 12:00 la Ecran Club- Soseaua Grozavesti nr. 82, sector 6, Bucuresti.

Daca vom reusi sa scoatem Bucurestiul din mizeria fizica in care se afla, cred ca meritul va fi al fiecarui bucurestean in parte pentru intelepciunea pe care a avut-o sa nu mai amane nici un moment schimbarea deprinderilor de viata si adoptarea unui comportament curat si ordonat.

Am ajuns in momentul in care vorbele au fost spuse, e timpul pentru fapte. Dupa cum spunea cineva, “Daca nu stii, te invatam. Daca nu poti, te ajutam. Daca nu vrei, te obligam.” Cu siguranta, am ajuns in etapa a treia, in care suntem obligati sa mentinem curatenia si ordinea in jurul nostru. Suntem oblogati de civilizatie si evolutiei.
Mai jos puteti vizualiza filmuletul ce va sustine campania!

luni, 3 mai 2010

Ne vrem Bucurestiul inapoi!

Lipsa de seriozitate a autoritatilor si mentalitatea "de drujbari" a romanilor mentin protectia mediului la nivel de science-fiction.
E greu sa traiesti eco intr-o societate care nu da doi bani pe asa ceva. N-avem grija de spatiul verde, nu incurajam energiile verzi, nici macar nu sortam gunoaiele. E si greu pentru o tara aflata inca in evul mediu, atat din punct de vedere al dezvoltarii, cat si al mentalitatii.

Alatura-te noua in aceasta campanie! Haideti sa aratam lumii intregi ca suntem oameni responsabili, educati!
Haideti sa traim intr-un oras sanatos! Sa traim in orasul nostru, Bucuresti!







Fii un bucurestean responsabil!


Pentru a avea un comportament eco-responsabil trebuie ca la nivel de individ si de grup, sa ne schimbam mentalitatile si obiceiurile. Trebuie sa fim constienti ca in fiecare zi de munca sau de vacanta avem ocazia sa reducem impactul negativ asupra mediului, generat de activitatile noastre. Putem oferi un exemplu de urmat, adoptand un comportament eco-responsabil in viata de zi cu zi in general. Eco-responsabilitatea reprezinta angajamentul pe care il luam la nivel individual si de grup, pentru limitarea impactului negativ asupra mediului.

Comportamentul eco-responsabil este o stare de spirit care se refera in primul rand la adoptarea unor gesturi simple, aparent mici dar cu efect mare, in vederea reducerii cantitatii gazelor cu efect de sera din atmosfera, a cantitatilor de poluanti, deseuri, ape uzate si reducerea consumului de apa, energie, materiale sau legat de transport. Sa protejam natura! Ghidul Eco-Turistului promoveaza adoptarea unor gesturi simple dar cu impact deosebit prin care putem sa ne manifestam dragostea fata de natura si astfel, sa lasam mostenire generatiilor viitoare un mediu inconjurator sanatos. Daca actionam impreuna putem sa limitam poluarea mediului inconjurator.

Sfaturi pentru locuitorii Bucurestiului:
-folositi locurile special amenajate pentru depozitarea gunoiului;
-nu aruncati si nu deversati nimic in apa lacurilor si raurilor;
-aveti un coportament civilizat si respectati indicatoarele instalate;
-inotati doar in locurile indicate;
-alegeti circuitele pedestre;
-participati voluntar la actiunile cu impact ecologic;
-eliminati consumul inutil de apa rece si calda;
-evitati risipa de energie (electrica, termica etc);
-anuntati imediat administratorul, in cazul in care sesisez o defectiune/ pierdere din reteaua de apa;
-utillizati mijloacele de transport in comun;
-utilizati autoturismul care consuma cel mai putin combustibil si este cel mai putin poluant;
-pentru deplasarea pe trasee scurte, merg pe jos sau utilizez bicicleta;
-utilizati sistemul de climatizare in autoturism, numai daca este strict necesar.

Biciclete de inchiriat gratuit in Bucuresti!


S-a redeschis centrul de inchiriere de biciclete din Parcul Herastrau!

Anul acesta sunt 100 de biciclete in plus fata de 2009. In total 250 de biciclete gratuite care asteapta sa fie plimbate prin parcurile Herastrau si Kiseleff, potrivit romaniapozitiva.ro.

Potrivit Green Revolution, gratie proiectului “La Pedale”, bucurestenii pot inchiria bicicleta, doar cu buletinul. Inchirierea unei biciclete verzi nu costa nimic si se face pe baza buletinului si a unui contract de dare in folosinta semnat la centrele “La Pedale”. Bucurestenii se pot plimba timp de maximum doua ore in perimetrul parcurilor de unde au inchiriat bicicleta.

” Proiectul “La Pedale” este unul foarte ambitios pentru Asociatia Green Revolution, dar in aceeasi masura si pentru locuitorii capitalei. Este o proba de civilizatie pe care eu sper sa o trecem cu bine, este o dovada a faptului ca Bucurestiul poate evolua si se poate transforma intr-o capitala europeana”, a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution care a avut initiativa proiectului “La Pedale”.

Copiii din Bucuresti invata sa protejeze mediul inconjurator


Peste 2500 de copii vor invata, din martie pana in iunie, ce inseamna protejarea mediului inconjurator si a animalelor. Pe baza unui protocol cu Inspectoratul Scolar Bucuresti, se va demara programul "Vier Pfoten Copiii invata sa protejeze animalele". Acesta vizeaza micutii din clasele a III-a si a IV-a din 70 de scoli bucurestene.

Cursul este unul interactiv, nu exista teme pentru acasa si este precedat de un program de formare pentru cei 122 de invatatori implicati in acest proiect. Exista bineinteles si un suport de curs, un manual gandit special pentru copii, astfel incat acestia din urma sa poata intelege foarte usor de ce animalele sunt o parte importanta a vietii noastre si de ce ele trebuie protejate.

Proiectul se desfasoara in prezent si in Cluj, Brasov si Sibiu, iar in Bucuresti este al IV-lea an in care "Copiii invata sa protejeze animalele" ajunge in scoli.

Pana in prezent, peste 8500 de copii au beneficiat de acest proiect.

duminică, 2 mai 2010

Poluarea afecteaza inteligenta copiiilor!

Potrivit cercetatorilor americani, expunerea indelungata la noxele emise de automobile are efecte negative asupra sanatatii celor mici.

Persoanele care locuiesc in cartiere unde exista un nivel crescut de poluare, cauzata de traficul intens, au un IQ mai scazut. De asemenea, copiii obtin rezultate scazute la testele de inteligenra si de memorie, in comparatie cu cei care traiesc intr-un mediu cu un aer mai curat, arata un studiu, citat de Reuters, realizat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, din Boston.
In urma cercetarii s-a observat ca efectele poluarii asupra inteligentei sunt similare celor inregistrate la copiii ai caror mame au fumat in jur de 10 tigari pe zi in timpul sarcinii sau la copiii expusi la plumb.
Specialistii au realizat o serie de masurători asupra modului de functionare a nivelului cognitiv, la copiii expusi la carbon negru, o componenta existenta in particulele emise de automobile si camioane. Astfel, cu cat erau expusi mai mult carbonului negru, cu atat mai slabe erau rezultatele la testele de inteligenta.
Ocoliti zonele cu trafic intens
“In timp ce efectul poluarii asupra sanatatii cardiace si respiratorii a fost studiat timp indelungat, se cunosc putine lucruri despre felul in care aerul murdar poate afecta buna functionare a creierului”, a afirmat dr. Suglia în Jurnalul American de Epidemiologie.
Potrivit cercetatorilor, rezultatul studiului nu este afectat de factori precum limba vorbita sau greutatea la nastere. Expunerea indelungata la carbon a dus la scaderea IQ-ului, in medie, cu 3,4 puncte si la obtinerea unor rezultate mai slabe la testele de vocabular si memorie. “Efectele carbonului negru si ale tutunului se fac resimtite asupra dezvoltarii copilului inca din perioada petrecuta de acesta in uterul mamei”, a avertizat coordonatorul studiului.
Cercetatorii au subliniat faptul ca poluarea cauzata de traficul intens duce la aparitia a numeroase alte afectiuni, una dintre solutiile la aceasta problema fiind mutarea in zone mai indepartate de locurile poluate. “Poluarea aerului cu noxele emise de automobile are efecte dramatice asupra sanatatii, ducand la aparitia inflamatiilor si a altor daune in zona cerebrala.

Educatie ecologica!

Educatia ecologica trebuie sa inceapa din frageda pruncie, sa se cultive, dezvolte pana la a forma o conduita stabila in acest sens, asta pentru ca anumite gesturi sa nu fie opţionale: „astazi reciclez, dar maine nu o mai fac pentru ca sunt plictisit”. Scoala va avea un rol esential in modelarea si formarea acestei conduite. Pentru aceasta este insa nevoie de cadre didactice educate si ele in acelasi sens, pentru ca nu poti invata un copil sa faca ceea ce tu nu faci sau respingi pentru ca ti-e prea lene sa economisesti, reciclezi, plantezi arbori…

Poate ca bunicii, parinţii nostri nu au auzit de educatie ecologica. Au trait intr-o lume si o perioada care nu s-a confruntat cu probleme majore asa cum se intampla in prezent. Dar remarcam astazi: boli cauzate de poluare, aerul tot mai viciat din cauza defrisarilor masive, dezvoltarii industriale, poluarii, dorintei nechibzuite de inavutire, incendii naturale tot mai dese si mai puternice, schimbari climatice majore, disparitia speciilor de plante si animale, topirea ghetarilor. Nu mai putem tine ochii inchisi. Pentru că\a nepasarea ne poate fi fatala. Si daca de noi nu ne pasa, pentru ca avem o tendinta de a ne crea propria suferinta, sa ne gandim la copiii nostri care vor ajunge sa stapaneasca un pamant pustiit din cauza neglijentei umane. Iata cateva sfaturi practice pe care le putem urma în propria locuinţa, fara mare dificultate pentru a proteja mediul inconjurator.

In fiecare seara, înainte de a adormi faceti un exercitiu: ganditi-va ce face in fiecare zi natura pentru voi si ce ati facut voi in ziua respectiva pentru natura!

Cu speranta ca va veti imbunatati atitudinea, imi veti asculta sfaturile si veti iubi si ocroti natura,va invit sa ascultati urmatoarea melodie!

sâmbătă, 1 mai 2010

Sortarea, colectarea si valorificarea deseurilor din Bucuresti


Sortarea deseurilor se face in majoritatea cazurilor dupa colectarea lor. In rarele cazuri in care deseurile sunt deja sortate dupa categorie (ex: sticla, plastic, metale etc), ele sunt duse direct la statiile de procesare si reciclare. Sortarea deseurilor in centrele specializate presupune de obicei mai multe etape, din care majoritatea sunt automatizate, permitant sortarea rapida a unor cantitati impresionante de deseuri.
Deseurile nu pot fi ascunse. Un bucurestean produce anual peste 3-400 kg de deseuri, iar asta nu inseamna ca suntem mai risipitori sau mai neglijenti decat altii.
Natura se descurca foarte bine cu ceea ce produce, exista un proces natural de reciclare a elementelor naturale. Situatia se complica atunci cand este vorba despre deseuri create de om, elemente pe care natura nu le mai poate "digera" si care devin poluati masivi ai planetei.
Fiecare cetatean al orasului contribuie la cresterea stratului de gunoi cu 350-400 kg/persoana/an. Scopul reducerii deseurilor:
-scad costurile de colectare si transport deseuri si, implicit, tariful platit de populatie si agentii economici;
-scad costurile de depozitare; in prezent, construirea unui nou depozit ecologic de deseuri se ridica la suma de 11 milioane de EURO;
-se elimina materialele periculoase/toxice din volumul deseurilor si, implicit, se reduce poluarea mediului ambiant.

Caldura, umiditatea, bacteriile, lumina... Care este influenta acestor factori in biodegradarea deseurilor aruncate de noi?
Durata de degradare naturala a diferitelor categorii de deseuri in rampa de gunoi: hartie-3-12 luni; cotor mar-3 luni; sticla-4000 de ani; sticla plastic-100-1000 ani; cutie aluminiu-10-100 ani; chibrite-6 luni; filtru tigarete-1-2 ani.

SUGESTII PENTRU REDUCEREA DESEURILOR

Alimente:

-Cumparati de preferinta produse ambalate sumar sau neambalate.

-Planificati-va cumparaturile! Folositi ambalaje care se pot utiliza de mai multe ori.

Ambalaje:

-Tineti cont de natura ambalajului.

-Cu cat utilizati ambalaje mai putine, cu atat mai bine! Preferati ambalajele din hartie si sticla in locul celor din materiale plastice si metalice.

Obiecte uzate(folosite)

-Cumparati de preferinta obiecte solide, cu durata lunga de utilizare si usor de reparat. Evitati obiectele de unica folosinta!

-Ce este mai ieftin nu este totdeauna cu durata lunga de utilizare si usor de reparat!

Textile, mobila, accesorii etc.

-Atentie! Se afla sub influenta mereu schimbatoare a modei, care nu corespunde intotdeauna valorii personale a dumneavoastra.

Substante toxice, periculoase

-Evitati utilizarea substantelor toxice, periculoase(vopseluri, uleiuri inerale, baterii, medicamente cu termen expirat).

-Cumparati-le in cantitati mici si numai daca va sunt strict necesare! Deseurile pot fi foarte daunatoare pentru sanatatea fizica a tuturor fiintelor de pe Pamant, de aceea omul trebuie sa aiba mare grija unde arunca gunoaiele, deoarece daca nivelul de gunoaie va creste, peste cateva sute de ani vom trai cu totii intr-o mare groapa cu gunoaie, microbii ne vor devasta corpul si sanatatea noastra va fi periclitata. Tineti minte, oameni, Pamantul este un loc prea frumos ca sa-l transformam noi intr-o pubela! Daca Terra va fi distrusa, si noi vom fi odata cu ea. Salvati-o pentru ca in alta parte n-avem unde pleca!

Sa nu uitam ca aproape toate ambalajele pot fii reciclate, iar materialele refolosite sau putem alege sa cumparam produse invelite in ambalaje biodegradabile.

Efectele poluarii asupra copiilor



Micutii expusi in primul an de viata poluarii provocate de trafic pot face astm, alergii si le este afectata functia respiratorie Marile orase din Romania si mai cu seama Bucurestiul cunosc un grad ridicat de poluare provocat de traficul intens. Aerul viciat ne afecteaza pe toti, dar copiii (si in primul rand bebelusii) sunt mult mai predispusi sa se imbolnaveasca din cauza lui. Mai multe cercetari realizate in statele occidentale ne atentioneaza in legatura cu pericolele din atmosfera care ii pandesc pe cei mici si ne invata cum putem sa-i protejam. Un proiect realizat in Stockholm trage un semnal de alarma asupra efectelor nocive pe care le are poluarea aerului asupra bebelusilor. Aici au fost monitorizati 4.000 de copii, in primul an de viata, pentru a se vedea care este riscul de a face astm sau alergii cauzate de poluare. Nivelul gazelor evacuate in atmosfera de autovehicule a fost masurat nu in locurile cele mai aglomerate (intersectii sau centrul orasului), ci pe terenurile ce inconjoara casele. Rezultatele au aratat ca bebelusii expusi unei concentratii ridicate a poluarii prezinta un risc de a face astm cu 60% mai mare decat bebelusii expusi unui nivel mai mic de poluare. De asemenea, primilor le-a fost afectata functia respiratorie si erau cu mult mai predispusi la alergii. Factorii genetici Dar, desigur, nu toti bebelusii supusi unui nivel ridicat de poluare au devenit alergici sau astmatici. Cercetatorii au coroborat rezultatele obtinute cu factorii genetici. S-a observat astfel ca micutii care aveau o gena denumita GSTP-1 (responsabila de inabilitatea corpului de a lupta cu poluantii din aer - sistemul antioxidativ) sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta o alergie cauzata de poluarea aerului. Conform unor noi analize, variante ale unei alte "gene astmaticei (denumita TNF) afecteaza de asemenea sensibilitatea la aerul poluat. Copiii cu o combinatie particulara a genei GSTP-1 si variante ale genei TNF sunt expusi unui risc considerabil mai mare de a face o alergie. Alte riscuri Aerul poluat e mult mai nociv pentru copii decat pentru adolescenti sau adulti deoarece micutii inspira mai multe particule din aerul poluat (monoxid de carbon, hidrocarburi, polen etc.). Iar acestea sunt vinovate de aparitia mai multor boli (mai cu seama respiratorii, precum bronsite sau raceli cronice, infectii ORL sau conjunctivite). De ce se intampla acest lucru? In primul rand, pentru ca bebelusii sunt in plin proces de crestere. Atat sistemul lor respiratoriu, cat si plamanii se dezvolta, iar agresiunea la care sunt supusi conduce la aparitia unor carente. In al doilea rand, ei sunt mai afectati decat adultii deoarece stau mai aproape de locurile care emana gazele poluante. Atunci cand ne plimbam pe strada cu bebelusul in carucior, el e mai aproape de tevile de esapament ale masinilor (sursa cea mai importanta de poluare a aerului, mai cu seama in marile orase). De obicei, se si agita destul de tare, astfel ca inspira mai mult monoxid de carbon decat maturii. In aceste conditii, este necesar sa luam masuri speciale pentru a proteja bebelusii: trebuie evitate zonele aglomerate, cu trafic intens, si nu trebuie scosi din casa la ore de varf ale trafiului (numai daca nu mergeti in parcul din apropierea casei).

Poluarea ne afecteaza dinainte sa ne nastem

Poluarea aerului ne afecteaza caile respiratorii inca din viata intrauterina si este responsabila de aparitia maladiilor respiratorii in viata adulta.
Cercetatorii sustin ca poluarea creste nevoile respiratorii ale fetusului, astfel ca unii dintre ei trebuie sa respire de 48 de ori pe minut fata de media de 42 de respiratii pe minut a fetusilor care sunt mai putin expusi poluarii.
O alta concluzie a studiului este ca frecventa respiratorie depinde de poluarea aerului: fluxul inspirator si volumul de aer inspirat pe minut sunt mai mari, iar inflamarea sistemului respirator risca sa devina mai grava.
"Influentele precoce asupra sistemului respirator vor avea drept consecinta o intensificare a maladiilor respiratorii la varsta adulta, prin urmare, o speranta de viata mai scazuta", au declarat autorii studiului.
Studiul, facut de echipa elvetiana a Universitatii din Berna, a fost realizat pe un numar de 241 de bebelusi, luandu-se in calcul trei indicatori ai poluarii atmosferice: procentul de azot, cel al dioxiodului de azot si numarul de particule in suspensie din aer.

Copiii bucuresteni sunt rupti de natura


Foarte multi copii au pierdut aproape orice legatura cu mediul inconjurator si nu mai sunt capabili sa identifice plante sau animale obisnuite.
Spatiile verzi din Bucuresti, care au cat de cat iarba pe ele, nu-si delimiteaaă perimetrul printr-o borduire menita sa retina praful si noroiul emulsionate si antrenate dupa fiecare ploaie.
Parcul Lia Manoliu e cel mai murdar parc din Bucuresti si nu pentru ca nu se face curat, ci deoarece se face mizerie in culmea nesimtzirii. Coji de seminte pe jos, chistoace de tigara, pungi, sticle si PET, hartii, duminica seara e dezastru. Bancile sunt inconjurate de "covoare" de coji de seminte sparte de familii intregi de papugii.
Saracii elevi de la scolile din jur sunt "scosi la curatenie" ca pe vremea lu' Impushcatu - dar nici nu termina sa curete intr-o parte si din cealalta parte se aseaza iar semintarii. Copiii pur si simplu nu mai au unde sa se joace, nu mai pot lua contact direct cu natura, iar acest lucru este ingrijorator.
„Nimeni nu va proteja natura daca nu o intelege“, explica naturalistul si realizatorul de televiziune britanic David Attenborough, ingrijorat de dezinteresul tot mai accentuat al copiilor pentru mediul inconjurator. Parintii ar trebui sa stie ca joaca in natura este foarte importanta pentru dezvoltarea sociala si emotionala a odraslelor.

Defrisarea padurilor de la marginea Bucurestiului


In fiecare an ne lovim de aceeasi problema nerezolvata nici pana in momentul de fata: taierea copacilor, a padurilor. In schimb promisiunile sunt multe in special in campaniile politicienilor. Lemnul este folosit pentru foc, pentru constructii, pentru celuloza dar si pentru cauze inutile.
Ritmul anual de disparitie a peste 100 de ha de spatii verzi diminueaza dramatic numarul de arbori aspiratori de noxe.
Substituirea filtrelor naturale cu betoanele plantate irational scade speranta de viata a bucurestenilor, si asa mai mica cu cinci ani decat media pe tara.
Pentru fiecare autoturism nou înmatriculat dispar 1–2 arbori.
Toaletarile copacilor, retinatori naturali de noxe, se executa neprofesionist. In loc de 30%, asa cum prevede legislatia din domeniu, coroana arboricola este amputata in proportie de circa 70–80%. Astfel, se micsoreaza si cantitatea de oxigen. Ca si termostatarea binefăcătoare din zilele caldurose.
Lipsa a circa 750.000 de arbori de aliniament face ca aspiratorul natural al mizeriilor din atmosfera sa functioneze cu cel putin 50% sub capacitatea sa.

Mucurile de tigara, 35% din totalul deseurilor de pe strada


Sutele de mii de mucuri de tigari din statiile RATB, cat si fumatul soferilor din aceste mijloace de transport un comun sunt alte dovezi ale grijii municipalitatii pentru curatenia si sanatatea locuitorilor Capitalei. Garile Capitalei sunt alte mari depozitare ale indolentei unor fumatori.
Potrivit ecologistilor, daca am aduna toate mucurile de tigara, am afla ca acestea reprezinta 35% din totalul deseurilor stranse din parcuri si de pe trotuare.
Pe locul doi gasim guma de mestecat. Din pacate, in lipsa unor amenzi usturatoare, avem putine sanse sa intram si noi in randul lumii.
Din comoditate sau din lene, multi trateaza Romania ca pe o groapa de gunoi, uitand ca in aceasta groapa traiesc, de fapt, si ei, si copiii lor.
In fiecare kilogram de gunoi aruncat in strada, pot fi numarate 45 de mucuri de tigara. Un lucru foarte grav, daca ne gandim ca un muc de tigara reuseste sa se degradeze abia in doi ani.
Potrivit unui studiu realizat recent, chistoacele sunt cele mai intalnite deseuri produse de noi toti.
Muntele de resturi creste si se mai si lipeste cu guma de mestecat, des intalnita pe asfalt. Urmeaza servetelele, care reprezinta 15%, sacosele si ambalajele, fiecare cu cate 5 procente. Topul rusinii se incheie cu paharele de plastic.

Mucuri de tigara - 12.272 bucati (35%)
Guma de mestecat - 8.795 bucati (25%)
Servetele - 5.438 (15%)
Hartie - 1.776 (5%)
Resturi sacose - 1.572 (5%)
Ambalaje dulciuri - 1.506 (5%)
Ambalaje pachete tigari - 905 (2,6%)
Doze aluminiu - 873 bucati (2,5%)
Pahare plastic - 621 bucati (1,8%)
Flyere - 345 bucati (1%)

Ca sa va faceti o idee, ecologistii ne-au demonstrat ca dupa ce au strans 270 de kilograme de gunoi de pe drumuri, 24 de kilograme trageau la cantar numai chistoacele, toxice.

Mucuri de tigara - 24 kg
Guma de mestecat - 17,5 kg
Hartie - 16 kg
Pahare plastic - 15,5 kg
Flyere - 15,5 kg
Ambalaje dulciuri - 12,8 kg
Textile - 12,4 kg
Doze - 11 kg
Pungi de hartie - 11 kg

Si totusi de ce arunca oamenii mizeria la intamplare? Specialistii au identificat doua motive: in primul rand educatia, iar mai apoi infrastructura.
Drept este ca daca inlocuim amenda existenta de 50 de lei, cu una de 5.000 de lei, orasele ar parea de cristal. Pana atunci, aflati ca anual, doar in Bucuresti, 250.00 de kilograme de gunoaie nu sunt niciodata stranse.

Mizeria din Bucuresti provocata de lipsa de educatie


In capitala Romaniei oamenii pot fii ingropati in gunoaie, copacii dispar peste noapte si fara explicatii, iar copiii abia daca mai au unde sa se joace.
Exista zone practic fara iarba (de exemplu, in cartierul Colentina), cu noroaie avand profiluri de 10-15 cm ialtime, pe care se parcheaza masini. Aici, ca si in alte sute de parti ale metropolei, mersul pe trotuar a devenit imposibil.
Fecalele celor circa 100.000 de caini, cu si fara stapani, lasa zilnic cel puţin 150.000 de amprente inestetico-mirositoare. La fiecare 5 metri de trotuar, exista cel putin o marturie a bunilor prieteni ai omului. Efectul parazitilor intestinali ai patrupedelor este semnalat in van de catre medici.
Sa nu uitam insa ca exista si solutii in acest sens. Mai trebuie doar VOINTA!

Bucurestiul, cel mai poluat oras din UE

Bucurestiul ocupa primul loc in cel mai recent top al oraselor poluate din UE depasind Sofia, Atena sau Roma. Principala sursa de poluare a capitalei o reprezinta traficul rutier, responsabil pentru circa 70% din impuritatile din aer. Centralele electrotermice, industria, santierele de constructii si unele instalatii de incalzire a locuintelor particulare ocupa, in ordine, urmatoarele patru locuri ale clasamentului.
Este clar ca bucurestenii au parte de cel mai murdar oras din Romania si toate acestea pentru ca: 30% dintre locuitorii capitaleei nu-si platesc serviciile de salubritate, iar 25% dintre strazi sunt de fapt, ulite neasfaltate. Circa 400 de tone de praf şi noroi se depun anual pe fiecare km pătrat al Capitalei (estimare optimista).Cosurile de gunoi lipsesc in mod inadmisibil de pe mai toate arterele de circulaţie. Iar cand exista, sunt suprasolicitate.
Bucurestiul este si poluatorul numarul 1 al Dunarii. Zilnic, circa zece vagoane de fecale umane autohtone alimenteaza canalul dambovitean subteran care nu-si epureaza apele menajere. Si nici pe cele industriale. Se infesteaza astfel, in aval, Argesul, Dunarea cu Delta sa si Marea Neagra.
Prin actiunea noastra dorim sa transmitem bucurestenilor un mesaj cu privire la protejarea din punct de vedere ecologic a orasuluii lor. Totodata, credem credem ca este importanta educatia civica in spiritul voluntariatului.