sâmbătă, 1 mai 2010

Sortarea, colectarea si valorificarea deseurilor din Bucuresti


Sortarea deseurilor se face in majoritatea cazurilor dupa colectarea lor. In rarele cazuri in care deseurile sunt deja sortate dupa categorie (ex: sticla, plastic, metale etc), ele sunt duse direct la statiile de procesare si reciclare. Sortarea deseurilor in centrele specializate presupune de obicei mai multe etape, din care majoritatea sunt automatizate, permitant sortarea rapida a unor cantitati impresionante de deseuri.
Deseurile nu pot fi ascunse. Un bucurestean produce anual peste 3-400 kg de deseuri, iar asta nu inseamna ca suntem mai risipitori sau mai neglijenti decat altii.
Natura se descurca foarte bine cu ceea ce produce, exista un proces natural de reciclare a elementelor naturale. Situatia se complica atunci cand este vorba despre deseuri create de om, elemente pe care natura nu le mai poate "digera" si care devin poluati masivi ai planetei.
Fiecare cetatean al orasului contribuie la cresterea stratului de gunoi cu 350-400 kg/persoana/an. Scopul reducerii deseurilor:
-scad costurile de colectare si transport deseuri si, implicit, tariful platit de populatie si agentii economici;
-scad costurile de depozitare; in prezent, construirea unui nou depozit ecologic de deseuri se ridica la suma de 11 milioane de EURO;
-se elimina materialele periculoase/toxice din volumul deseurilor si, implicit, se reduce poluarea mediului ambiant.

Caldura, umiditatea, bacteriile, lumina... Care este influenta acestor factori in biodegradarea deseurilor aruncate de noi?
Durata de degradare naturala a diferitelor categorii de deseuri in rampa de gunoi: hartie-3-12 luni; cotor mar-3 luni; sticla-4000 de ani; sticla plastic-100-1000 ani; cutie aluminiu-10-100 ani; chibrite-6 luni; filtru tigarete-1-2 ani.

SUGESTII PENTRU REDUCEREA DESEURILOR

Alimente:

-Cumparati de preferinta produse ambalate sumar sau neambalate.

-Planificati-va cumparaturile! Folositi ambalaje care se pot utiliza de mai multe ori.

Ambalaje:

-Tineti cont de natura ambalajului.

-Cu cat utilizati ambalaje mai putine, cu atat mai bine! Preferati ambalajele din hartie si sticla in locul celor din materiale plastice si metalice.

Obiecte uzate(folosite)

-Cumparati de preferinta obiecte solide, cu durata lunga de utilizare si usor de reparat. Evitati obiectele de unica folosinta!

-Ce este mai ieftin nu este totdeauna cu durata lunga de utilizare si usor de reparat!

Textile, mobila, accesorii etc.

-Atentie! Se afla sub influenta mereu schimbatoare a modei, care nu corespunde intotdeauna valorii personale a dumneavoastra.

Substante toxice, periculoase

-Evitati utilizarea substantelor toxice, periculoase(vopseluri, uleiuri inerale, baterii, medicamente cu termen expirat).

-Cumparati-le in cantitati mici si numai daca va sunt strict necesare! Deseurile pot fi foarte daunatoare pentru sanatatea fizica a tuturor fiintelor de pe Pamant, de aceea omul trebuie sa aiba mare grija unde arunca gunoaiele, deoarece daca nivelul de gunoaie va creste, peste cateva sute de ani vom trai cu totii intr-o mare groapa cu gunoaie, microbii ne vor devasta corpul si sanatatea noastra va fi periclitata. Tineti minte, oameni, Pamantul este un loc prea frumos ca sa-l transformam noi intr-o pubela! Daca Terra va fi distrusa, si noi vom fi odata cu ea. Salvati-o pentru ca in alta parte n-avem unde pleca!

Sa nu uitam ca aproape toate ambalajele pot fii reciclate, iar materialele refolosite sau putem alege sa cumparam produse invelite in ambalaje biodegradabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu