duminică, 2 mai 2010

Educatie ecologica!

Educatia ecologica trebuie sa inceapa din frageda pruncie, sa se cultive, dezvolte pana la a forma o conduita stabila in acest sens, asta pentru ca anumite gesturi sa nu fie opţionale: „astazi reciclez, dar maine nu o mai fac pentru ca sunt plictisit”. Scoala va avea un rol esential in modelarea si formarea acestei conduite. Pentru aceasta este insa nevoie de cadre didactice educate si ele in acelasi sens, pentru ca nu poti invata un copil sa faca ceea ce tu nu faci sau respingi pentru ca ti-e prea lene sa economisesti, reciclezi, plantezi arbori…

Poate ca bunicii, parinţii nostri nu au auzit de educatie ecologica. Au trait intr-o lume si o perioada care nu s-a confruntat cu probleme majore asa cum se intampla in prezent. Dar remarcam astazi: boli cauzate de poluare, aerul tot mai viciat din cauza defrisarilor masive, dezvoltarii industriale, poluarii, dorintei nechibzuite de inavutire, incendii naturale tot mai dese si mai puternice, schimbari climatice majore, disparitia speciilor de plante si animale, topirea ghetarilor. Nu mai putem tine ochii inchisi. Pentru că\a nepasarea ne poate fi fatala. Si daca de noi nu ne pasa, pentru ca avem o tendinta de a ne crea propria suferinta, sa ne gandim la copiii nostri care vor ajunge sa stapaneasca un pamant pustiit din cauza neglijentei umane. Iata cateva sfaturi practice pe care le putem urma în propria locuinţa, fara mare dificultate pentru a proteja mediul inconjurator.

In fiecare seara, înainte de a adormi faceti un exercitiu: ganditi-va ce face in fiecare zi natura pentru voi si ce ati facut voi in ziua respectiva pentru natura!

Cu speranta ca va veti imbunatati atitudinea, imi veti asculta sfaturile si veti iubi si ocroti natura,va invit sa ascultati urmatoarea melodie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu